• Nu S-Au Găsit Rezultate

1.1 Acurate¸tea estimatorului

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "1.1 Acurate¸tea estimatorului"

Copied!
36
0
0

Text complet

(1)

Estimatori în procesarea semnalelor

Conf. dr. habil. Eduard Roten¸stein

1 Considerente asupra m˘arginii inferioare Rao-Cramer (CRLB)

Dup˘a cum am studiat la Metoda verosimilit˘a¸tii maxime, determinarea unei margini inferioare pentru dispersia unui estimator nedeplasat se dovede¸ste a fi foarte important˘a în practic˘a.În cel mai bun caz, se poate stabili dac˘a un estimator nedeplasat este de dispersie minim˘a (estimator MVU-Minimum variance unbiased estimator). În cel mai r˘au caz,furnizeaz˘a un reper în raport cu care putem compara performan¸ta oric˘arui alt estimator nedeplasat pentru parametrul estimat. De¸si exist˘a metode alternative de determinare a unei margini inferioare pentru dispersie (vezi McAulay, Hofstetter [1971], Kendall, Stuart [1979], Seidman [1970], Ziv, Zakai [1969]), marginea inferioar˘a Rao-Cramer (CRLB) este cea mai u¸sor de ob¸tinut. De asemenea, teoria ce conduce la stabilirea sa permite determinarea imediat˘a a existen¸tei unui estimator ce o atinge. Chiar dac˘a nu exist˘a un astfel de estimator, se pot determina estimatori ce ating acea margine într-un sens aproximant.

1.1 Acurate¸tea estimatorului

Cum toate informa¸tiile privitoare la statistica analizat˘a sunt încorporate în e¸santionul observat ¸si în densitatea de reparti¸tie a caracteristicii, este evident c˘a acurate¸tea estim˘arii va depinde în mod direct de reparti¸tia urmat˘a.

Este, prin urmare, clar c˘a nu putem vorbi de acurate¸tea estim˘arii unui parametru dac˘a densitatea nu depinde de acesta sau depinde în mod slab de el.

Exemplul 1.1 Dependen¸ta densit ˘a¸tii de reparti¸tie de parametrul necunoscut.Presupunem c˘a, la o simpl˘a observa¸tie, avem structura variabilei de selec¸tie dat˘a de

X1=A+W0; unde W0 N 0; 2

¸si dorim s˘a estim˘am parametrulA:Desigur, este a¸steptat˘a o estimare cu atât mai bun˘a cu cât dispersia 2este mai mic˘a.

Într-adev˘ar, un estimator nedeplasat bun este A^ = X0;varian¸ta fiind 2;deci acurate¸tea estimatorului cre¸ste odat˘a cu descre¸sterea cantit˘a¸tii 2: Un mod alternativ, exemplificativ, de a observa aceasta este considerarea a dou˘a densit˘a¸ti de reparti¸tie, corespunz˘atoare la dou˘a dispersii 12< 22:

fi(x0; A) = 1

p2 i2exp 1

2 2i (x0 A)2 ; i2 f1;2g (1) Dac˘a reprezent˘am cele dou˘a grafice pentrux0 = 3¸si 1 = 1=3;atunci se observ˘a pe reprezentare c˘a valoriA >4 sunt puternic improbabile. Pentru a vedea aceasta,

P(3 =2 X0 3 + =2) =

Z 3+ =2 3 =2

fi(t; A)dt;

care, pentru suficient de mic, estefi(x0= 3; A) :Darf1(x0= 3; A= 4) = 0:10 ;în timp cef1(x0= 3; A= 3) = 1:2 :Valorile parametruluiA >4pot fi deci eliminate din analiz˘a.

Aplicând teoria verosimilit˘a¸tii maxime, consider˘am logaritmul func¸tiei de verosimilitate:

lnf(x0; A) = lnp

2 2 1

2 2(x0 A)2; pentru care

@lnf(x0; A)

@A = 1

2(x0 A) ¸si @2lnf(x0; A)

@A2 = 1

2 (2)

Curbura graficului cre¸ste pe m˘asur˘a ce 2 descre¸ste. Cum ¸stiam deja c˘a estimatorulA^ = X0 are dispersia 2; atunci, pentru acest exemplu,

D2( ^A) = 1

@2lnf(x0; A)

@A2

= 2:

De¸si în acest exemplu, derivata secund˘a nu depinde de valoarea empiric˘a observat˘ax0;în general, va depinde. Din acest motiv, o m˘asur˘a mai bun˘a pentru curbura medie a graficului logaritmului func¸tiei de verosimilitate este

E @2lnf(X0; A)

@A2 : (3)

Cu cât este mai mare cantitatea dat˘a de (3), cu atât va fi mai mic˘a dispersia estimatorului.

(2)

Revenind la aspectele teoretice prezentate la metoda verosimilit˘a¸tii maxime, reamintim c˘a, dac˘a densitatea de repartitie a caracteristicii studiateX estef(x; );atunci dispersia oric˘arui estimator nedeplasat ^satisface rela¸tia

D2(^) E @2lnf(X; )

@ 2

1

(4) În plus, orice estimator nedeplasat care î¸si atinge marginea (dispersiei) pentru toate valorile lui trebuie s˘a satisfac˘a, ca ¸si rezultat de caracterizare, rela¸tia:

@lnf(x; )

@ =I( ) (g(x) ); (5)

pentru func¸tiile convenabil aleseg ¸siI:Acest estimator, care este un estimatorMVU este de fapt ^ =g(X);iar dispersia minim˘a atins˘a este1=I( ):

Exemplul 1.2 CRLB pentru Exemplul1.1. Din formulele (2) ¸si (4) ob¸tinem c˘aD2( ^A) 2;pentru toate valorile para- metruluiA:Prin urmare, nu poate exista niciun estimator nedeplasat a c˘arui dispersie s˘a fie mai mic˘a decât 2;nici m˘acar pentru o singur˘a valoare a parametruluiA:DarA^=X0¸si atunciD2( ^A) = 2:CumX0este nedeplasat ¸si atinge CRLB, va fi un estimator MVU. Din (2) ¸si (5) facem identific˘arile:

=A; I( ) = 1

2 ¸si g(X0) =X0:

Prin urmare,A^ =g(X0) =X0;deci este estimator MVU. De asemenea,D2( ^A) = 2 = 1=I( )¸si, în conformitate cu (4), avem

I( ) = E @2lnf(X; )

@ 2 :

Exemplul 1.3 M ˘arimea (amplitudinea) curentului continuu în prezen¸ta zgomotului alb Gaussian (WGN, White Gaussian Noise).Generaliz˘am Exemplul1.1considerând cazul observa¸tiilor multiple date de variabilele de selec¸tie:

Xi=A+Wi; i2 f0;1; :::; n 1g; unde Wieste WGN de dispersie 2: Pentru determinarea CRLB pentru parametrulA;consider˘am func¸tia de verosimilitate

L(V; A) =L(X0; :::; Xn 1; A) =

nY1 i=0

p 1

2 2exp 1

2 2(Xi A)2 = 1

(2 2)n=2exp 1 2 2

nX1 i=0

(Xi A)2

!

;

pentru care ob¸tinem

@lnL(V; A)

@A = @

@A ln 2 2 n=2 1

2 2

n 1

X

i=0

(Xi A)2

!

= 1

2 nX1

i=0

(Xi A) = n

2 X A ; (6)

iar derivata secund˘a este constant˘a@2lnL(V; A)=@ 2 = n= 2: Formula (4) conduce la urm˘atoarea cantitate pentru CRLB:

D2( ^A) =D2(X)

2

n; (7)

iar media de selec¸tie este un estimator ce atinge acest prag minim, ¸si deci, prin urmare, este un estimator MVU.

Reamintim, de asemenea, c˘a atunci cândCRLBeste atins˘a, are loc egalitatea D2(^) = 1

I( ); unde I( ) = E @2lnL(V; )

@ 2 :

Urm˘atorul exemplu arat˘a c˘a, condi¸tia de margine inferioar˘aCRLBpentru dispersie nu este întotdeauna satisf˘a- cut˘a.

Exemplul 1.4 Estimarea fazei unui curent de tip sinusoidal într-un WGN.Consider˘am problema determin˘arii unui estimator pentru parametrul fazei unui curent sinusoidal, aflat˘a într-un WGN:

Xi=Acos (2 f0i+ ) +Wi; i2 f0;1; :::; n 1g: (8)

(3)

AmplitudineaA¸si frecven¸taf0se presupun a fi cunoscute. Densitatea de reparti¸tie a vectorului datelor este:

L(V; ) = 1

(2 2)n=2exp 1 2 2

n 1

X

i=0

(Xi Acos (2 f0i+ ))2

! :

Derivatele logaritmului func¸tiei de verosimilitate sunt:

8>

>>

>>

>>

>>

><

>>

>>

>>

>>

>>

:

@lnL(V; )

@ = 1

2 n 1

X

i=0

(Xi Acos (2 f0i+ ))Asin (2 f0i+ )

= A

2 n 1

X

i=0

Xisin (2 f0i+ ) A

2 sin (4 f0i+ 2 )

@2lnL(V; )

@ 2 = A

2 n 1

X

i=0

(Xicos (2 f0i+ ) Acos (4 f0i+ 2 )): Ob¸tinem astfel:

E @2lnL(V; )

@ 2 = A

2 n 1

X

i=0

Acos2(2 f0i+ ) Acos (4 f0i+ 2 )

= A2

2 n 1

X

i=0

1 2+1

2cos (4 f0i+ 2 ) cos (4 f0i+ 2 ) ' nA2 2 2; deoarece

1 n

nX1 i=0

cos (4 f0i+ 2 )'0 pentru f0neapropiat de0sau1=2:

Prin urmare,

D2( ^) 2 2 nA2:

În acest exemplu, condi¸tia pentru existen¸ta marginii inferioare nu este satisf˘acut˘a. În consecin¸t˘a, nu exist˘a un estima- tor pentru faz˘a care s˘a fie nedeplasat ¸si care s˘a ating˘a CRLB. Este deci posibil ca s˘a nu existe un estimator MVU. Nu putem, pentru moment, s˘a stabilim dac˘a un estimator MVU pentru parametru exist˘a sau nu, iar dac˘a el exist˘a, cum s˘a îl determin˘am. Teoria Statisticilor suficiente ne va permite s˘a g˘asim r˘aspunsuri la aceste întreb˘ari.

A¸sa cum am v˘azut, un estimator nedeplasat care atingeCRLBeste un estimator eficient. Un estimatorMVU nu este, neap˘arat, ¸si eficient. Prin urmare, dac˘a margineaCRLB este atins˘a, dispersia estimatorului este inversa informa¸tiei Fisher. Intuitiv, cu cât avem la dispozi¸tie mai multe informa¸tii, cu atât marginea inferioar˘a a dis- persiei estimatorului este mai mic˘a. Pentru observa¸tii ne-independente, este de a¸steptat ca informa¸tia Fisher s˘a fie mai mic˘a decâtnI1( ):Pentru observa¸tii complet dependente,In( ) =I1( );adic˘a observa¸tii suplimentare nu vor aduce informa¸tii noi, ceea ce va face caCRLB s˘a nu descreasc˘a odat˘a cu cre¸sterea num˘arului de date noi observate.

Exemplul anterior poate fi extins la situa¸tia general˘a a determin˘arii marginii inferioare a estimatorului ^ pentru semnale electrice de tipul

Xi=si( ) +Wi; i2 f0;1; :::; n 1g; prin ob¸tinerea rela¸tiei

D2(^) 2= Xn 1

i=0

@si( )

@

2!

: (9)

În particular, dac˘a semnalul curentului sinusoidal este reprezentat˘a de (8), cusi(f0) :=Acos (2 f0i+ ); f0 2 (1;1=2);amplitudinea ¸si faza fiind cunoscute, atunci estimatorul frecven¸tei curentului are margineaCRLB:

D2( ^f0)

2

A2Xn 1

i=0 (2 isin (2 f0i+ ))2 :

Men¸tion˘am c˘a, dac˘af0!0;CRLB tinde la+1:Aceasta se datoreaz˘a faptului c˘a, pentru o frecven¸t˘af0suficient de mic˘a (neglijabil˘a), o modificare a sa nu va altera semnalul într-o manier˘a semnificativ˘a.

(4)

1.2 Transformarea parametrilor

De multe ori, în practic˘a, se întâmpl˘a ca parametrii pe care dorim s˘a îi estim˘am s˘a depind˘a, sub forma unei func¸tii de al¸ti parametri. De exemplu, putem fi interesa¸ti nu de estimarea nivelului curentuluiA;ci de puterea semnalului,A2:În general, dac˘a dorim s˘a estim˘am parametrul =g( );atunciCRLB este:

D2( ^)

@g

@

2

E @2lnL(V; )

@ 2

: (10)

Particularizând, pentru =g(A) =A2;

D2 Ac2 (2A)2

n= 2 = 4A2 2

n : (11)

În Exemplul1.3, media de selec¸tie era un estimator eficient pentruA:Am putea presupune c˘aX2este, de aseme- nea, un estimator eficient ¸si pentruA2:Pentru a evita aceast˘a eroare de ra¸tionament ar˘at˘am, pentru început, c˘a X2nu este nici m˘acar un estimator nedeplasat. DeoareceX N A; 2=n ;avem:

E(X2) =E2(X) +D2(X) =A2+

2

n 6=A2: (12)

Putem deci afirma imediat c˘aeficien¸ta unui estimator este distrus˘a de o transformare neliniar˘a a sa.Eficien¸ta se p˘astreaz˘a îns˘a în cazul transform˘arilor liniare. Pentru a verifica aceast˘a ultim˘a afirma¸tie, presupunem c˘a exist˘a un estimator eficient ^;pentru parametrul :Ne propunem acum s˘a estim˘am noul parametrug( ) = a +b;

a; b2R:Alegem drept estimator statisticagd( ) :=g(^) =a^ +b:Avem astfel:

E gd( ) =E(a^ +b) =aE(^) +b=a +b=g( ); decigd( )este nedeplasat;

D2 gd( )

@g

@

2

I( ) = @g

@

2

D2(^) =a2D2(^) =D2(a^ +b) =D2 gd( ) ; ceea ce implic˘a faptul c˘a are loc egalitate în ultima rela¸tie, adic˘aCRLBeste atins˘a.

De¸si eficien¸ta se conserv˘a în cazul transform˘arilor liniare ale parametrilor, ea este p˘astrat˘a aproximativ

¸si în cazul transform˘arilor neliniare dac˘a e¸santionul considerat este suficient de mare. Aceasta are semnifi- ca¸tie din punct de vedere practic deoarece se dore¸ste frecvent estimarea unor func¸tii generale dependente de parametrul de baz˘a. Pentru a vizualiza afirma¸tia anterioar˘a revenim la exemplul estim˘arii luiA2cu ajutorul sta- tisticiiX2:Cu toate c˘a aceasta este deplasat˘a, din (12) se poate observa c˘a, asimptotic, este de fapt un estimator nedeplasat (atunci cândn!+1). În plus, cumX N A; 2=n ;putem evalua dispersia

D2(X2) =E X4 E2 X2 =4A2 2 n +2 4

n2 : (13)

Pentru ultima egalitate, am folosit faptul c˘a, dac˘a N ; 2 ;atunciE 2 = 2+ 2;E 4 = 4+ 6 2 2+ 3 4;ceea ce conduce laD2( 2) =E 4 E2 2 = 4 2 2+ 2 4:

Se observ˘a c˘a al doilea termen din (13) converge la zero mai repede decât primul, ceea ce face ca, asimptotic, s˘a reg˘asimCRLBdin inegalitatea (11). Pentru un volum de selec¸tie mare, media de selec¸tie este concentrat˘a în vecin˘atatea mediei teoreticeA;iar pe acest interval mic transformarea neliniar˘a este aproximativ liniar˘a. De fapt, dac˘a aproxim˘am func¸tiagîn vecin˘atatea luiA;ob¸tinem:

g(x)'g(A) +g0(A)(x A); iar E(g(x)) =g(A) =A2; estimatorul fiind deci nedeplasat. De asemenea,

D2(g(x)) = (g0(A))2D2(x) =(2A)2 2

n = 4A2 2 n ; adic˘a estimatorul atinge, într-adev˘ar, asimptotic,CRLB.

(5)

1.3 Cazul parametrilor multipli (vectoriali)

Extindem analiza la cazul în care caracteristica studiat˘a este dependent˘a de mai mul¸ti parametri, vectorul aces- tora fiind notat cu = ( 1; 2; :::; p)t:Presupunem, de asemenea, c˘a estimatorul ^este nedeplasat. Marginea inferioar˘a a dispersiei va fi un vectorCRLBce impune o limitare inferioar˘a a fiec˘arei componente. Vom ob¸tine

D2(^i) (I 1( ))ii; unde I( )2 Mp p(R) este matricea informa¸tiei Fisher: (14) (I( ))ij = E @2lnL(V; )

@ i@ j

; pentrui; j2 f1;2; :::; pg:

Exemplul 1.5 Analiza curentului continuu bi-parametrizat în WGN.Revenim la Exemplul1.3¸si presupunem c˘a, atât A; cât ¸si 2 sunt necunoscute. Vectorul parametrilor este deci = (A; 2)t; p = 2:Matricea informa¸tiei Fisher asociate are forma:

I( ) = 0 BB B@

E @2lnL(V; )

@A2 E @2lnL(V; )

@A@ 2 E @2lnL(V; )

@ 2@A E @2lnL(V; )

@( 2)2

1 CC CA

Logaritmul func¸tiei de verosimilitate ¸si derivatele par¸tiale ale acestuia sunt:

lnL(V; ) = n

2 ln (2 ) n

2ln 2 1 2 2

n 1

X

i=0

(Xi A)2

@lnL(V; )

@A = 1

2 nX1

i=0

(Xi A); @lnL(V; )

@ 2 = n

2 2 + 1 2 4

nX1 i=0

(Xi A)2; @lnL(V; )

@A2 = n

2;

@lnL(V; )

@A@ 2 = 1

4 n 1

X

i=0

(Xi A); @lnL(V; )

@( 2)2 = n 2 4

1

6 nX1

i=0

(Xi A)2: Matricea informa¸tiei Fisher devine:

I( ) = n=( 2) 0

0 n=(2 4)

! :

Din forma anterioar˘a determin˘am marginile D2( ^A) 2=n ¸siD2(c2) 2 4=n:Chiar dac˘a, pentru acest exemplu, matriceaI( )este de tip diagonal, în cazul general ea nu are aceast˘a proprietate. Remarc˘am, de asemenea, c˘a CRLB pentru estimatorulA^ este acela¸si ca ¸si cazul în care 2 era cunosut. Acest lucru se întâmpl˘a doar datorit˘a formei diagonale a matriceiI( ):În absen¸ta acestei propriet˘a¸ti, nici identificarea anterioar˘a nu mai este posibil˘a, dup˘a cum vedem în exemplul urm˘ator.

Exemplul 1.6 Aproximarea dreptei de regresie (line fitting). Consider˘am observa¸tiile date de urm˘atoarele variabile aleatoare de selec¸tie:

Xi=A+Bi+Wi; unde Wisunt WGN, i2 f0;1; :::; n 1g:

(6)

Ne propunem s˘a determin˘am CRLB pentruA¸siB;vectorul parametrilor fiind = (A; B)t:Func¸tia de verosimilitate ¸si derivatele par¸tiale ale logaritmului s˘au sunt:

L(V; ) = 1

(2 2)n=2exp 1 2 2

nX1 i=0

(Xi A Bi)2

!

@lnL(V; )

@A = 1

2 nX1

i=0

(Xi A Bi); @lnL(V; )

@B = 1

2 nX1

i=0

(Xi A Bi)i; @lnL(V; )

@A2 = n

2;

@lnL(V; )

@A@B = 1

2 nX1

i=0

i; @lnL(V; )

@B2 = 1

2 n 1

X

i=0

i2:

Matricea informa¸tiei Fisher are forma:

I( ) = 1

2

0 BB BB B@

n

nX1 i=0

i

nX1 i=0

i

n 1

X

i=0

i2 1 CC CC CA

= 1

2

0 BB

@

n n(n 1)

2 n(n 1)

2

n(n 1) (2n 1) 6

1 CC A:

Inversa acestei matrici este:

I 1( ) = 2 0 BB

@

2 (2n 1) n(n+ 1)

6 n(n+ 1) 6

n(n+ 1)

12 n(n2 1)

1 CC A:

Formula (14) arat˘a c˘a CRLB sunt date de inegalit˘a¸tile

D2( ^A) 2 (2n 1) 2

n(n+ 1) ¸si D2( ^B) 12 2 n(n2 1):

Remarc˘am faptul c˘a CRLB pentru estimatorulA^cre¸ste fa¸t˘a de situa¸tia în care parametrulBera cunoscut, deoarece, pentru n 2;

D2( ^A) 2 (2n 1) n+ 1

2

n 1

2

n = 1

E @2lnL(V; A)

@A2

;

ultimul termen identificându-se chiar cu CRLB ob¸tinut˘a pentruA, când^ B era cunoscut. Anticip˘am astfel un rezultat general valabil, ¸si anume faptul CRLB întotdeauna cre¸ste odat˘a cu cre¸sterea num˘arului de parametri estima¸ti.

În alt˘a ordine de idei,

CRLB( ^A)

CRLB( ^B) =(2n 1) (n 1)

6 1; pentrun 3:

Prin urmare, parametrulBeste mai u¸sor de estimat, marginea sa inferioar˘a CRLB având o descre¸stere de ordinul lui1=n3; în compara¸tie cu dependen¸ta de ordinul 1=n a marginii CRLB a celuilalt parametru. Aceast˘a diferen¸ta de magnitudine indic˘a faptul c˘aXieste mai senzitiv˘a la modific˘ari ale parametruluiBfa¸t˘a de modific˘ari ale parametruluiA:Observ˘am, de asemenea, c˘a

Xi' @Xi

@A A= A ¸si Xi' @Xi

@B B =i B;

adic˘a modific˘arile luiBse resimt multiplicate în evolu¸tia variabilelor de selec¸tieXi:

Prezent˘am acum varianta vectorial˘a a Teoremei Rao-Cramer pentru marginea inferioar˘a.

Teorema 1 Presupunem c˘a densitatea de reparti¸tie a vectorului aleator de selec¸tieL(V; )satisface urm˘atoarele condi¸tii de regularitate:

E @lnL(V; )

@ = 0; pentru to¸ti parametrii : Atunci, matricea de covarian¸t˘a a oric˘arui estimator nedeplasat^satisface inegalitatea

C^ I 1(^) 0; (15)

(7)

inegalitatea fiind în¸teleas˘a în sensul c˘a matricea din membrul stâng este pozitiv semi-definit˘a. Informa¸tia Fisher este matricea

(I( ))ij = E @2lnL(V; )

@ i@ j :

În plus, un estimator nedeplasat atinge marginea inferioar˘a în sensul c˘aC^=I 1(^)dac˘a ¸si numai dac˘a

@lnL(V; )

@ =I( ) (g(V) ); (16)

pentru o func¸tieg:Rn !Rp ¸si o matriceI 2 Mp p:Estimatorul, care este estimator MVU este^=g(V);iar matricea sa de covarian¸t˘a esteI 1( ):

Demonstra¸tie. Consider˘am vectorul parametrilor =g( );densitatea de reparti¸tie a caracteristicii fiind depen- dent˘a de vectorul al parametrilor. Fie estimatorii nedeplasa¸ti astfel încât

E( ^i) = i= (g( ))i; i2 f1;2; :::; rg: Condi¸tiile de regularitate conduc la

Z

Rn

( ^i i)@lnL(v; )

@ i L(v; )dv= @(g( ))i

@ i

; i2 f1;2; :::; pg: (17) Pentruj6=i;

R

Rn( ^i i)@lnL(v; )

@ j L(v; )dv= Z

Rn

( ^i i)@L(v; )

@ j dv

= @

@ j Z

Rn

^iL(v; )dv iE @lnL(v; )

@ j =@ i

@ j =@(g( ))i

@ j

(18a)

Scriind (17) ¸si (18a) sub form˘a matriceal˘a ob¸tinem Z

Rn

( ^ )@lnL(v; )t

@ L(v; )dv=@g( )

@ :

Consider˘am acum vectoriia2 Mr 1 ¸sib2 Mp 1:Multiplicând în pozi¸tiile convenabile, g˘asim:

Z

Rn

at( ^ )@lnL(v; )t

@ bL(v; )dv=at@g( )

@ b:

Not˘am

w(v) =L(v; ); g(v) =at( ^ ); h(v) = @lnL(v; )t

@

¸si, aplicând inegalitatea Cauchy Schwarz, avem:

at@g( )

@ b

2 Z

Rn

at( ^ )( ^ )taL(v; )dv Z t

Rn

bt@lnL(v; )

@

@lnL(v; )t

@ bL(v; )dv=atC^abtI( )b;

deoarece, similar cazului scalar,

E @lnL(v; )

@ i

@lnL(v; )t

@ j

!

= E @2lnL(v; )

@ i@ j = (I( ))ij: Cumbeste arbitrar ales, fie

b=I 1( )@g( )t

@ a

¸si ob¸tinem

at@g( )

@ I 1( )@g( )t

@ a

!2

atC^a at@g( )

@ I 1( )@g( )t

@ a

! :

DeoareceI( )este pozitiv definit˘a, aceea¸si proprietate o are ¸siI 1( );iar@g( )@ I 1( )@g( )@ t este, cel pu¸tin, pozitiv semi-definit˘a. Prin urmare, termenul din parantezele anterioare este ne-negativ ¸si deducem c˘a

at C^ @g( )

@ I 1( )@g( )t

@

! a 0:

(8)

Reamintim c˘a ¸siaeste ales arbitrar, ceea ce conduce la C^ @g( )

@ I 1( )@g( )t

@ 0:

Dac˘a =g( ) = ;atunci @g( )@ =I, iar inegalitatea (15) este satisf˘acut˘a. Condi¸tia pentru egalitate esteg(v) = c h(v);undeceste o constant˘a independent˘a dev:Aceast˘a condi¸tie devine:

at( ^ ) =c @lnL(v; )t

@ b=c @lnL(v; )t

@ I 1( )@g( )t

@ a:

Cum vectorulaeste arbitrar ales,

@g( )

@ I 1( )@lnL(v; )

@ =1

c( ^ ): Dac˘a consider˘am =g( ) = ;atunci

@lnL(v; )

@ = 1

cI( )(^ ):

Cumcpoate depinde de vectorul parametrilor ;

@lnL(v; )

@ i

= Xp k=1

(I( ))ik

c( ) (^k k); de unde, diferen¸tiind înc˘a o dat˘a,

@2lnL(v; )

@ i@ j

= Xp k=1

0 BB

@

(I( ))ik

c( ) ( kj) +

@ (I( ))ik c( )

@ j

(^k k) 1 CC A:

În final,

(I( ))ij= E @2lnL(v; )

@ i@ j = (I( ))ij

c( ) ; deoarece E(^k) = k:

Evident,c( ) = 1, iar condi¸tia pentru egalitate rezult˘a imediat. Demonstra¸tia este, în acest moment, încheiat˘a.

Faptul c˘a rela¸tia (14) rezult˘a din (15) se justific˘a remarcând c˘a pentru o matrice pozitiv semi-definit˘a ele- mentele diagonale sunt ne-negative. Prin urmare,(C^ I 1( ))ii 0¸si, în consecin¸t˘a,

D2(^i) (C^)ii (I 1( ))ii; pentru oricei: (19) Când are loc egalitatea (C^= I 1( )), atunci ¸si (19) are loc cu egalitate. Estimatorul ^=g(V)este eficient ¸si, prin urmare, este un estimatorMVU. Un caz privind egalitatea am ob¸tinut in Exemplul1.6. Am determinat

@lnL(v; )

@ =

0 B@

@lnL(v; )

@A

@lnL(v; )

@B 1 CA=

0 BB BB

@ 1

2 nX1

i=0

(Xi A Bi) 1

2 n 1

X

i=0

(Xi A Bi)i 1 CC CC

A: (20)

Putem scrie (20) sub caracterizarea echivalent˘a

@lnL(v; )

@ =

0 BB

@ n

2

n(n 1) 2 2 n(n 1)

2 2

n(n 1) (2n 1) 6 2

1 CC A

A^ A

B^ B ; (21)

unde

A^= 2 (2n 1) n(n+ 1)

nX1 i=0

Xi

6 n(n+ 1)

nX1 i=0

iXi ¸si B^ = 6 n(n+ 1)

n 1

X

i=0

Xi+ 12 n(n2 1)

nX1 i=0

iXi:

Condi¸tiile pentru egalitate sunt satisf˘acute, iar estimatorul ^ = ( ^A;B)^ t este eficient ¸si, prin urmare, este un estimatorMVU.Matricea din (21) este inversa matricei de covarian¸t˘a.

Dac˘a condi¸tia de egalitate are loc, atunci, întotdeauna, estimatorul^este nedeplasat. Într-adev˘ar, condi¸tia de regularitate, aplicat˘a reprezent˘arii (16) implic˘aE(g(V)) = E(^) = :Pentru determinarea estimatorilorMVU pentru un parametru vectorial, TeoremaCRLBeste un instrument recomandat. În general, metoda este folosit˘a în aplica¸tii practice, pentru modele liniare, Exemplul1.6fiind doar un caz particular.

(9)

1.4 Transformarea parametrilor vectoriali

Dorim s˘a estim˘am parametrul vectorial =g( ); gfiind o func¸tier dimensional˘a,g:Rp!Rr. Dup˘a cum am demonstrat în Teorema1,

C^

@g( )

@ I 1( )@g( )t

@ 0: (22)

Prin@g( )=@ am în¸teles, desigur, matricea Jacobian˘ar pdimensional˘a

@g( )

@ =

0 BB BB BB BB BB

@

@g1( )

@ 1

@g1( )

@ 2

@g1( )

@ p

@g2( )

@ 1

@g2( )

@ 2

@g2( )

@ p

... ... . .. ...

@gr( )

@ 1

@gr( )

@ 2

@gr( )

@ p

1 CC CC CC CC CC A :

Consider˘am acum un curent continuu într-un WGN, ce are parametriiA¸si 2 necunoscu¸ti ¸si ne propunem s˘a estim˘am parametrul :=A2= 2;care poate fi considerat propor¸tia semnal-zgomot (SNR, Signal-to-Noise Ratio).

Vectorul parametrilor este = (A; 2)t;iarg( ) = 21= 2=A2= 2:Determin˘am, prin calcul imediat:

8>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

><

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

:

I( ) = n= 2 0

0 n=(2 4)

!

; iar Jacobianul este

@g( )

@ = @g( )

@ 1

@g( )

@ 1 = @g( )

@A

@g( )

@ 2 = 2A

2

A2

4 ;

@g( )

@ I 1( )@g( )t

@ = 2A

2

A2

4

2=n 0 0 2 4=n

!0 B@

2A

2

A2

4

1 CA=4A2

n 2 +2A4

n 4 = 4 + 2 2

n :

Cum este scalar,

D2( ^) 4 + 2 2

n :

A¸sa cum deja am discutat, eficien¸ta estimatorului se p˘astreaz˘a în urma transform˘arilor liniare de tipul

=g( ) =A +b; A2 Mr p(R); b2Mr 1(R):

Dac˘a ^ =A^+b, iar^este un estimator eficient (adic˘aC^=I 1( )), atunciE( ^) =A +b= (adic˘a ^este nedeplasat) ¸si avem:

C^=AC^At=AI 1( )At=@g( )

@ I 1( )@g( )t

@ =CRLB:

Pentru transform˘arile neliniare, eficien¸ta este men¸tinut˘a doar pentrun!+1:Aceasta înseamn˘a c˘a, pentru un volum de selec¸tie suficient de mare, densitatea de reparti¸tie a estimatorului ^este concentrat˘a în jurul valorii reale, teoretice, a parametrului ;adic˘a estimatorul este consistent.

1.5 CRLB în cazul Gaussian general

În cazul în care observa¸tiile sunt de tip Gaussian, putem deduce o formul˘a pentruCRLBcare s˘a generalizeze (9).

Presupunem, pentru aceasta, c˘a

V N( ( ); C( )); unde ( )2 Mn 1(R) ¸si C( )2 Mn n(R): Informa¸tia Fisher va fi:

(I( ))ij = @ ( )

@ i

t

C 1( ) @ ( )

@ j +1

2tr C 1( )@C( )

@ i C 1( )@C( )

@ j ; unde (23)

(10)

@ ( )

@ i = 0 BB BB BB BB BB

@

@( ( ))1

@ i

@( ( ))2

@ i ...

@( ( ))n

@ i 1 CC CC CC CC CC A

¸si @C( )

@ i = 0 BB BB BB BB BB

@

@(C( ))11

@ i

@(C( ))12

@ i

@(C( ))1n

@ i

@(C( ))21

@ i

@(C( ))22

@ i

@(C( ))2n

@ i

... ... . .. ...

@(C( ))n1

@ i

@(C( ))n2

@ i

@(C( ))nn

@ i 1 CC CC CC CC CC A :

Pentru situa¸tiaV N( ( ); C( ));aceasta se reduce la:

I( ) = @ ( )

@

t

C 1( ) @ ( )

@ +1

2tr C 1( )@C( )

@ i 2!

; (24)

dup˘a cum vedem în cele ce urmeaz˘a.

Densitatea de reparti¸tie a vectorului aleator de selec¸tie este:

f(v; ) = 1

(2 )n=2p

det (C( ))exp 1

2(v ( ))tC 1( ) (v ( )) : Vom utiliza urm˘atoarele identit˘a¸ti:

@ln (det (C( )))

@ k

= tr C 1( )@C( )

@ k ¸si @C 1( )

@ k

= C 1( )@C( )

@ k

C 1( ); (25) unde@C( )=@ keste matricea de tipuln n;al c˘arei element de pe pozi¸tia(i; j)este@(C( ))ij=@ k:Pentru a ob¸tine prima formula din (25), observ˘am, pentru început c˘a

@ln (det (C( )))

@ k

= 1

det (C( ))

@det (C( ))

@ k

: (26)

Cumdet (C( ))depinde de toate elementele matriceiC( );

@det (C( ))

@ k

= Xn i=1

Xn j=1

@det (C( ))

@(C( ))ij

@(C( ))ij

@ k

= tr @det (C( ))

@C( )

@C( )t

@ k

; (27)

unde@det (C( ))=@C( )este o matrice de tipn n;al c˘arei element de pe pozi¸tia(i; j)este@det (C( ))=@(C( ))ij: Am ¸tinut cont ¸si de identitatea matriceal˘atr (ABt) =Pn

i=1

Pn

j=1AijBij:Din defini¸tia determinantului, det (C( )) =

Xn i=1

(C( ))ijMij; M 2 Mn n(R) este matricea cofactor ¸sijeste arbitrar înf1;2; :::; ng: Prin urmare,

@det (C( ))

@(C( ))ij =Mij; sau, echivalent, @det (C( ))

@C( ) =M:

Pe de alt˘a parte,

C 1( ) = Mt

det (C( )) ¸si deci @det (C( ))

@C( ) =C 1( ) det (C( )) Folosim acum (26) ¸si (27) ¸si ob¸tinem rezultatul dorit:

@ln (det (C( )))

@ k

= 1

det (C( ))tr C 1( ) det (C( ))@C( )

@ k

= tr C 1( )@C( )

@ k

:

Pentru cea de a doua identitate din (25), plec˘am de la egalitatea evident˘aC 1( )C( ) =I:Diferen¸tiind compo- nentele matricelor ¸si scriind sub form˘a matriceal˘a, ob¸tinem:

C 1( )@C( )

@ k +@C 1( )

@ k C( ) =0;

iar concluzia rezult˘a imediat.

(11)

Ne preocup˘am acum de determinareaCRLB. Derivatele par¸tiale în raport cu parametrii conduc la urm˘atoarea form˘a a func¸tiei de verosimilitate:

@lnf(V; )

@ k

= 1

2

@ln det (C( ))

@ k

1 2

@

@ k

(V ( ))tC 1( ) (V ( )) : Cum primul termen a fost evaluat în (25), ne vom ocupa de cel de al doilea:

@

@ k

(V ( ))tC 1( ) (V ( )) = @

@ k

Xn i=1

Xn j=1

(Xi ( ( ))i) C 1( )

ij Xj ( ( ))j

= Xn i=1

Xn j=1

(

(Xi ( ( ))i)

"

C 1( ) ij @( ( ))j

@ k +@ C 1( ) ij

@ k Xj ( ( ))j

#

+ @( ( ))i

@ k C 1( ) ij Xj ( ( ))j

= (V ( ))tC 1( )@ ( )

@ k

+ (V ( ))t@C 1( )

@ k

(V ( )) @ ( )t

@ k

C 1( ) (V ( ))

= 2@ ( )t

@ k C 1( ) (V ( )) + (V ( ))t@C 1( )

@ k (V ( )): Folosind (25) împreun˘a cu precedentul rezultat ob¸tinem:

@lnf(V; )

@ k

= 1

2tr C 1( )@C( )

@ k

+@ ( )t

@ k

C 1( ) (V ( )) 1

2(V ( ))t@C 1( )

@ k

(V ( )): (28) Not˘am acumY :=V ( ). Pentru a determinaCRLBtrebuies˘a evalu˘am elementele

(I( ))kl=E @lnf(V; )

@ k

@lnf(V; )

@ l

; k; l2 f1;2; :::; pg: Avem, astfel,

(I( ))kl = 1

4tr C 1( )@C( )

@ k tr C 1( )@C( )

@ l +1

2tr C 1( )@C( )

@ k E Yt@C 1( )

@ l Y +@ ( )t

@ k

C 1( )E(Y Yt)C 1( )@ ( )

@ l

+1

4E Yt@C 1( )

@ k

Y Yt@C 1( )

@ l

Y ;

toate momentele de ordin impar fiind zero. Continuând evaluarea, (I( ))kl = 1

4tr C 1( )@C( )

@ k

tr C 1( )@C( )

@ l

1

2tr C 1( )@C( )

@ k

tr C 1( )@C( )

@ l

+@ ( )t

@ k

C 1( )@ ( )

@ l

+1

4E Yt@C 1( )

@ k

Y Yt@C 1( )

@ l

Y :

(29)

Am utilizat (25) ¸si faptul c˘aE(YtZ) = tr (E(ZYt));pentruY; Z 2 Mn 1(R):Pentru estimarea ultimului ter- men, folosim un rezultat furnizat de Porat, Friedlander, 1986:

E YtAY YtBY = tr (AC) tr (BC) + 2 tr (ACBC); undeC:=E Y Yt ;

iar matriceleA¸siBsunt simetrice. În virtutea rela¸tiei anterioare ¸si, folosind din nou rela¸tia (25), ultimul termen din reprezentarea (29) devine:

1

4tr @C 1( )

@ k C( ) tr @C 1( )

@ l C( ) +1

2tr @C 1( )

@ k C( )@C 1( )

@ l C( )

=1

4tr C 1( )@C( )

@ k tr C 1( )@C( )

@ l +1

2tr C 1( )@C( )

@ k C 1( )@C( )

@ l :

(30)

Inser˘am (30) în (29) ¸si ob¸tinem rezultatul dorit.

(12)

Exemplul 1.7 Parametrii unui semnal în WGN.

I.Presupunem c˘a dorim s˘a estim˘am un parametru scalar 2pentru setul de date

Xi =si( ) +Wi; undeWieste WGN, i2 f0;1; :::; n 1g:

Matricea de covarian¸t˘a esteC = I ¸si este independent˘a de parametrul ;ceea ce face ca al doilea termen din (24) s˘a fie zero. Ob¸tinem astfel:

I( ) = 1

2

@ ( )

@

t @ ( )

@

!

= 1

2 n 1

X

i=0

@( ( ))i

@

2

= 1

2 nX1

i=0

@si( )

@

2

;

ceea ce este în concordan¸t˘a cu (9). Dac˘a dorim s˘a generaliz˘am la cazul unui parametru vectorial al semnalului, din (23) ob¸tinem:

(I( ))ij = 1

2 n 1

X

k=0

@sk( )

@ i

@sk( )

@ j :

II.Dac˘a observ˘amXi=Wi;undeWieste WGN cu dispersia = 2,i2 f0;1; :::; n 1g;atunci, în conformitate cu (24), deoareceC( 2) = 2I;avem:

I( ) = 1

2tr C 1( 2)@C( 2)

@ 2

2!

=1

2tr 1

2I

2!

= 1

2 4tr (I) = n 2 4; ceea ce este în concordan¸t˘a cu Exemplul1.5.

III. Presupunem datele:

Xi=A+Wi; undeWieste WGN, i2 f0;1; :::; n 1g;

iarA;m˘arimea (amplitudinea) curentului continuu, este o variabil˘a aleatoare Gaussian˘a, de medie0¸si dispersie A2;inde- pendent˘a dei 2 f0;1; :::; n 1g:Puterea semnalului (dispersia 2A) se presupune a fi parametrul necunoscut. Vectorul de selec¸tieV = (X0; X1; :::; Xn 1)tva fi, prin urmare, un vector repartizat tot normal, de medie0¸si având matricea de covarian¸t˘a de tipuln n;ale c˘arei elemente sunt:

(C( A2))ij=E(XiXj) =E((A+Wi) (A+Wj)) = 2A+ 2 ij: Aceasta înseamn˘a, sub form˘a vectorial˘a,

C( 2A) = 2A1 1t+ 2I; unde 1= (1;1; :::;1)t2 Mn 1(R):

Aplic˘am acum identitatea Woodbury privind inversa unei matrice având o anumit˘a structur˘a (vezi Kay [2, Annex A1.1.3, Matrix Manipulation and Formulas]): dac˘aA2 Mn n(R)¸siu2 Mn 1(R);atunci are loc rela¸tia:

A+uut 1=A 1 A 1uutA 1 1 +utA 1u: Ob¸tinem astfel:

C 1( A2) = 1

2 I

A2

2+n 2A1 1t : Deoarece

@C( 2A)

@ 2A =1 1t; deducem C 1( A2)@C( 2A)

@ 2A = 1

2+n A21 1t: Înlocuim în (24) ¸si avem:

I( A2) =1

2tr 1

2+n 2A

2

1 1t 1 1t

!

=n 2

1

2+n 2A

2

tr 1 1t =1 2

n

2+n A2

2

;

adic˘a CRLB este

D2 c2

A 2 A2 +

2

n

2

:

Observ˘am c˘a, chiar ¸si pentrun!+1, CRLB ob¸tinut nu poate descre¸ste sub valoarea2 A4:Aceasta se întâmpl˘a datorit˘a faptului c˘a fiecare dat˘a suplimentar˘a în e¸santion vine cu aceea¸si valoare pentruA:

(13)

1.6 CRLB asimptotic˘a pentru procese aleatoare Gaussiene sta¸tionare în sens larg

Uneori, în practic˘a, pote fi mai dificil de determinatCRLBfolosind (23) datorit˘a necesit˘a¸tii determin˘arii inversei matricei de covarian¸t˘a. De¸si aceasta se poate determina numeric, folosind un software matematic, exist˘a ¸si o abordare alternativ˘a, dar care poate fi aplicat˘a doar proceselor Gaussiene sta¸tionare în sens larg (WSS, Wide Sense Stationary). Pentru aceasta, volumul de selec¸tien!+1:Pentru procese cu densitatea spectral˘a de putere (PSD, Power Spectral Density) larg˘a, aproximarea va fi bun˘a pentru înregistr˘ari de date de lungime moderat˘a, în timp ce procese cu band˘a îngust˘a trebuiesc înregistr˘ari de date de lungime sporit˘a.

Elementele matricei informa¸tiei Fisher sunt, asimptotic, pentrun!+1; (I( ))ij= n

2 Z 1=2

1=2

@lnPxx(f; )

@ i

@lnPxx(f; )

@ j

df; (31)

undePxx(f; )este indicatorulPSDal procesului, cu dependen¸ta explicit˘a de parametrul vectorial (vezi Kay [2,Appendix 3D]). Presupunem c˘aE(Xi) = 0;pentru fiecarei:

Exemplul 1.8 Frecven¸ta central ˘a a procesului. O problem˘a uzual˘a const˘a în estimarea frecven¸tei centralefc a unei PSD, care, de altfel, este cunoscut˘a. Presupunem c˘a este dat˘a:

Pxx(f; fc) =Q(f fc) +Q( f fc) + 2

¸si dorim s˘a determin˘am CRLB pentrufc;în ipoteza c˘aQ(f)¸si 2 sunt cunoscute. Putem percepe procesul ca fiind un semnal aleator aflat într-un WGN. Frecven¸tele centrale posibile sunt constrânse a fi situate în intervalul[f1;1=2 f2]:

Pentru aceste frecven¸te centrale, PSD-ul semnalului, pentruf 0;se va situa în intervalul[0;1=2]:Atunci, cum =fc este un scalar, din (31), ob¸tinem:

D2( ^fc) 1 n

2 Z 1=2

1=2

@lnPxx(f; fc)

@fc

2

df :

Dar,

@lnPxx(f; fc)

@fc

= @ln Q(f fc) +Q( f fc) + 2

@fc

=

@Q(f fc)

@fc

+@Q( f fc)

@fc

Q(f fc) +Q( f fc) + 2; care, fiind o func¸tie impar˘a în raport cuf;conduce la:

Z 1=2 1=2

@lnPxx(f; fc)

@fc

2

df= 2 Z 1=2

0

@lnPxx(f; fc)

@fc

2

df:

(14)

De asemenea, pentru f 0; Q( f fc) = 0; iar derivata sa va fi egal˘a cu zero în virtutea celor discutate privind restric¸tiile. Rezult˘a c˘a:

D2( ^fc) 1

n Z 1=2

0

@Q(f fc)=@fc

Q(f fc) + 2

2

df

= 1

n Z 1=2

0

@Q(f fc)=@(f fc) Q(f fc) + 2

2

df

= 1

n

Z 1=2 fc

fc

@Q(f0)=@f0) Q(f0) + 2

2

df0

; unde f0=f fc:

Dar1=2 fc 1=2 fcmax = f2 ¸si fc fcmin = f1;putând astfel schimba capetele de integrare în intervalul [ 1=2;1=2]:Ob¸tinem:

D2( ^fc) 1 n

Z 1=2 1=2

@Q(f)=@f Q(f) + 2

2

df

= 1

n Z 1=2

1=2

@ln Q(f) + 2

@f

!2

df :

Dac˘a consider˘am, ca un caz particular,

Q(f) := exp 1 2

f

f 2!

; unde f 1=2;

atunciQ(f) 2¸si avem, asimptotic,

D2( ^fc) 1 n

Z 1=2 1=2

f2

4 f

df

=12 4f n :

L˘a¸timi de band˘a mai mici decât 4fvor conduce la limite inferioare de m˘arginire mai joase pentru frecven¸ta central˘a deoarece PSD-ul se modific˘a mai rapid odat˘a cu schimb˘arile luifc:

1.6.1 Exemple privind procesarea semnalelor

Aplic˘am teoria deduceriiCRLBpentru câteva probleme de interes privind procesarea semnalelor:estimarea ariei de acoperire, estimarea pozi¸tiei ¸tintei (sonar, radar, robotic˘a),estimarea frecven¸tei (sonar, radar, econometrie, spec- trometrie),estimarea parametrilor autoregresivi(teoria limbajului, econometrie).

Exemplul 1.9 Estimarea range-ului (raza de ac¸tiune).Un radar emite un semnal de tip puls. Timpul total al traseului semnalului de la emi¸t˘ator la ¸tint˘a ¸si înapoi va fi notat cu 0¸si este dependent de range (R) prin formula 0= 2R=c;undec este viteza sa de propagare. Estimarea range-ului este deci echivalent˘a cu estimarea timpului de întoarcere a semnalului la sursa emitent˘a. Dac˘as(t)este semnalul transmis, un model simplu pentru unda continu˘a recep¸tionat˘a este:

x(t) =s(t 0) +W(t); t2[0; T]:

Presupunem c˘a pulsul transmis este diferit de zero pe[0; Ts]¸si este limitat la o l˘a¸time de band˘a deBHz. Dac˘a întârzierea de timp pân˘a la recep¸tionarea semnalului revenit este 0max;atunci intervalul de observare trebuie ales astfel încât s˘a includ˘a întregul semnal, adic˘aT = Ts+ 0max:Zgomotul pe sistem este de tip Gaussian, cu PSD-ul ¸si autocorela¸tia (ACF-ul - corela¸tia unui semnal cu o copie întârziat˘a a sa, ca func¸tie de întârziere. Informal, este similaritatea dintre observa¸tii, în func¸tie de intervalul de timp dintre ele) ca în Figura 3.

(15)

Limitarea de band˘a a zgomotului rezult˘a prin filtrarea undei la l˘a¸timea de band˘a a semnalului deBHz. Pentru e¸santioanare, consider˘am := 1=(2B), iar datele observate vor fi:

Xi =s(i 0) +W(i ); i2 f0;1; :::; n 1g: Not˘am cuXi¸siWielementele selec¸tiei ¸si construim ¸sirul de date discret:

Xi=s(i 0) +Wi: (32)

Men¸tion˘am c˘a, pentru fiecarei; Wi sunt WGN deoarece observa¸tiile sunt separate dek = k=(2B), care corespunde zerourilor func¸tiei ACF a luiW(t);dup˘a cum se observ˘a în Figura 3. De asemenea,

D2(Wi) = 2(=rW W(0)) =N0B:

Deoarece semnalul este nenul doar pe intervalul 0 t 0+Ts;modelul (32) se reduce la:

Xi = 8>

>>

<

>>

>:

Wi; 1 i i0 1;

s(i 0) +Wi; i0 i i0+M 1;

Wi; i0+M i n;

(33)

undeM este lungimea semnalului e¸santionat, iari0 = 0= reprezint˘a întârzierea, în e¸santioane. Pentru simplitate, se presupune mic astfel încât 0= s˘a poat˘a fi aproximat cu un întreg. Cu aceast˘a formulare, putem aplica (9) pentru evaluarea CRLB:

D2(^0)

2 nX1

i=0

@s(i; 0)

@ 0

2 =

2 i0+MX 1

i=i0

@s(i 0)

@ 0

2 =

2 i0+MX 1

i=i0

ds(t)

dt jt=i 0

2 =

2 MX1

i=0

ds(t) dt jt=i

2;

deoarece 0=i0 :Cum este suficient de mic, aproxim˘am suma cu o integral˘a ¸si ob¸tinem:

D2(^0)

2

1Z Ts

0

ds(t) dt

2

dt

= N0=2 Z Ts

0

(s0(t))2dt

; deoarece = 1=(2B) ¸si 2=N0B: (34)

Cum energia poate fi reprezentat˘a integral,E=RTs

0 s2(t)dt;inegalitatea (34) se poate scrie, sub form˘a echivalent˘a,

D2(^0) 1 E N0=2F2

; unde F2= Z Ts

0

(s0(t))2dt Z Ts

0

s2(t)dt :

F2este o m˘asur˘a a l˘a¸timii de band˘a a semnalului. Cu cât este mai mare aceast˘a cantitate, cu atât mai mic˘a va fi CRLB.

Exemplul 1.10 Estimarea parametrului vectorial al semnalului sinusoidal. În multe aplica¸tii se pune problema estim˘arii parametrilor unui semnal de tip sinusoidal. Sonarele ¸si mecanismele de tip radar pot cataloga semnalul observat ca fiind unul de tip sinusoidal. Ne punem problema determin˘arii CRLB pentru amplitudineaA;frecven¸taf0 ¸si faza a unui curent sinusoidal într-un WGN. Datele sunt de tipul:

Xi =Acos (2 f0i+ ) +Wi; i= 0;1; :::; n 1;

undeA >0¸si0< f0<1=2:Deoarece avem mai mul¸ti parametri necunoscu¸ti, folosim formula:

(I( ))ij = 1

2 n 1

X

k=0

@sk( )

@ i

@sk( )

@ j

; pentru = (A; f0; )t:

Pentru evaluarea CRLB, presupunem c˘af0nu este în vecin˘atatea lui0sau1=2;fapt ce ne permite s˘a utiliz˘am aproxim˘arile urm˘atoare (vezi Stoica, P.; R.L. Moses; B. Friedlander; T. Soderstrom, Maximum Likelihood Estimation of the Parameters of Multiple Sinusoids from Noisy Measurements, IEEE Trans. Acoust., Speech, Signal Process., Vol. 37, pp. 378-392, March 1989):

1 ni+1

n 1

X

k=0

kisin (4 f0k+ 2 ) 0 ¸si 1 ni+1

n 1

X

k=0

kicos (4 f0k+ 2 ) 0; i2 f0;1;2g:

(16)

Folosind aceste aproxim˘ari ¸si notând := 2 f0i+ ;avem:

8>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

<

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>:

(I( ))11 = 1

2 nX1 k=0

cos2 = 1

2 nX1 k=0

1 2 +1

2cos 2 n

2 2; (I( ))12 = 1

2 n 1

X

k=0

2A kcos sin = A

2ksin 2 0;

(I( ))13 = 1

2 n 1

X

k=0

Acos sin = A 2 2

n 1

X

k=0

sin 2 0;

(I( ))22 = 1

2 nX1 k=0

A2(2 k)2sin2 = (2 A)2

2 n 1

X

k=0

k2 1 2

1

2cos 2 (2 A)2 2 2

n 1

X

k=0

k2;

(I( ))23 = 1

2 nX1 k=0

A22 ksin2 A2

2 n 1

X

k=0

k;

(I( ))33 = 1

2 nX1 k=0

A2sin2 nA2 2 2: Matricea informa¸tiei Fisher este:

I( ) = 1

2

0 BB BB BB BB B@

n

2 0 0

0 2 2A2

nX1 k=0

k2 A2

n 1

X

k=0

k

0 A2

nX1 k=0

k nA2

2 1 CC CC CC CC CA :

Ob¸tinem astfel marginile inferioare:

D2( ^A) 2 2

n ; D2( ^f0) 12

(2 )2 n(n2 1) ¸si D2( ^) 2 (2n 1)

n(n+ 1); (35) unde :=A2= 2 2 este coeficientul SNR (signal-to-noise ratio) al semnalului.

Exemplul 1.11 Estimarea men¸tinerii ¸tintei semnalului.În problemele de localizare, este important˘a estimarea modului în care este identificat˘a pozi¸tia unei ¸tinte. Presupunem câmpul acustic de presiune fiind format dintr-un ¸sir de senzori plasa¸ti echidistant ¸si c˘a ¸tinta radiaz˘a un semnal de tip sinusoidal de formaAcos (2 F0t+ ):Semnalul recep¸tionat de senzorul cu indiceleiesteAcos (2 F0(t ti) + );undetieste timpul de propagare pân˘a la senzorul indicelei:A¸sa cum se observ˘a în Figura 4, distan¸ta temporal˘a a frontul de und˘a la senzorul marcat cui 1difer˘a fa¸t˘a de cea de la senzorul marcat cuiprindcos =c;datorit˘a distan¸tei suplimentare de propagare.

Referințe

DOCUMENTE SIMILARE

• Totusi eager fetching nu este bun atunci cand este nevoie doar de tabela cu angajati (aduce si date irelevante) – nu am nevoie de vanzari pentru a face o carte de telefoane

In cazul in care operatorul == este aplicat asupra referintelor la obiecte, acesta stabileste daca cele doua referinte refera acelasi obiect. In cazul stringurilor,

Teorema 1 (Teorema recursiei) Fie ( N , 0, σ) un sistem Peano.. Avem dou˘ a posibilit˘ at¸i. Prin urmare presupunerea.. Vom demonstra acum bijectivitatea acestei funct¸ii. Demontr˘

Algoritmul de c˘ autare secvent¸ial˘ a poate fi ˆımbun˘ at˘ at¸it ˆın sensul urm˘ ator: dac˘ a s-a ˆıntˆ alnit un element e k &gt; x atunci toate elementele care urmeaz˘

Aceasta teza este impartita in 3 parti: prima parte este despre complexitatea detectiei virusilor polimorfici de lungime marginita unde am folosit gramatici formale ca si formal- ism,

Ca ¸si ˆın cazul ¸sirurilor de numere reale, se poate ar˘ ata c˘ a limita unui ¸sir ˆıntr-un spat¸iu metric space este unic˘

Am ar˘ atat c˘ a orice ¸sir Cauchy este m˘ arginit ¸si c˘ a orice ¸sir m˘ arginit de numere reale cont¸ine un sub¸sir convergent... Num˘ arul inf M este cel mai mare minorant

Fizicianul Robert Frost – pe care nu l-am citit, ci doar am dat de un citat de-al lui, într-o carte foarte inspirată – a zis: „Hai să ne imaginăm că realitatea este ca o