• Nu S-Au Găsit Rezultate

Metoda Lean Startup

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "Metoda Lean Startup"

Copied!
21
0
0
Arată mai multe ( pagini)

Text complet

(1)

Lansarea rationalizata - BT.indd 1 11-Dec-13 13:41:51

(2)

Lansarea rationalizata - BT.indd 2 11-Dec-13 13:41:51

(3)

Lansarea rationalizata - BT.indd 3 11-Dec-13 13:41:51

(4)

The original title of this book is:

The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses, by Eric Ries

Copyright © 2011 by Eric Ries. All rights reserved.

© Publica, 2013, pentru ediţia în limba română ISBN 978-606-8360-69-0

EDITORI:

Cătălin Muraru Silviu Dragomir

DIRECTOR EXECUTIV:

Bogdan Ungureanu

REDACTOR:

Doru Someșan

DESIGN:

Alexe Popescu

DTP:Răzvan Nasea

CORECTURĂ:

Tudorița Șoldănescu Elena Bițu

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României RIES, ERIC

The Lean Startup : cum antreprenorii din ziua de azi se folosesc de inovația continuă pentru a crea afaceri de succes / Eric Ries ; trad.: Dan Bălănescu. - București : Publica, 2013 ISBN 978-606-8360-69-0

I. Bălănescu, Dan (trad.) 336

Lansarea rationalizata - BT.indd 4 11-Dec-13 13:41:51

(5)

Majoritatea aventurilor antreprenoriale sfârșesc cu mult înainte de a găsi drumul spre succes. Rătăciți printre bornele impuse de un plan de afaceri, care de multe ori nu are vreo legătură cu realitatea, antreprenorii ajung să blesteme ziua în care s-au decis să intre în lumea afacerilor.

Eric Ries vine în întâmpinarea celor care se gândesc să-și înceapă propria afacere și propune un concept nou și radical prin care să înlesnească drumul plin de pericole pe care un astfel de demers îl implică – abordarea Lean Startup.

Ne bucurăm să putem oferi publicului interesat această carte, una care marchează modul în care antreprenorii secolului XXI pot rezista pe o piață a afacerilor din ce în ce mai volatilă.

Lansarea rationalizata - BT.indd 5 11-Dec-13 13:41:51

(6)

Lansarea rationalizata - BT.indd 6 11-Dec-13 13:41:51

(7)

Pentru Tara

Lansarea rationalizata - BT.indd 7 11-Dec-13 13:41:51

(8)

Lansarea rationalizata - BT.indd 8 11-Dec-13 13:41:51

(9)

Cuprins

Introducere ����������������������������������������������������������������������������������������������������� 11

PARTEA I – IMAGINEAZĂ

1. Pornește ������������������������������������������������������������������������������������������������� 27 2. Definește ������������������������������������������������������������������������������������������������ 39 3. Învață ����������������������������������������������������������������������������������������������������� 53 4. Experimentează �������������������������������������������������������������������������������������� 73

PARTEA a II‑a – PILOTEAZĂ

Cum viziunea duce la pilotare ��������������������������������������������������������������� 93 5. Încredere oarbă �������������������������������������������������������������������������������������� 97 6. Testează ������������������������������������������������������������������������������������������������� 111 7. Evaluează ���������������������������������������������������������������������������������������������� 137 8. Pivotează (sau perseverează) ��������������������������������������������������������������� 175

Lansarea rationalizata - BT.indd 9 11-Dec-13 13:41:51

(10)

PARTEA a III‑a – ACCELEREAZĂ

Pornește motoarele ������������������������������������������������������������������������������� 211 9. Dozează ������������������������������������������������������������������������������������������������� 215 10. Progresează ������������������������������������������������������������������������������������������ 239 11. Adaptează �������������������������������������������������������������������������������������������� 259 12. Inovează ����������������������������������������������������������������������������������������������� 295 13. Epilog: fără risipă ���������������������������������������������������������������������������������� 317

Lansarea rationalizata - BT.indd 10 11-Dec-13 13:41:51

(11)

Introducere The Lean Startup 11

Introducere

Oprește-mă dacă ai mai auzit asta înainte. Studenții străluciți care stau în cămine creează viitorul. Ignorând obsta- colele, posedați de noua tehnologie și de entuziasmul tinereții, construiesc de la zero companii noi. Succesul lor timpuriu le permite să facă rost de bani și să lanseze pe piață produse uimi- toare. Își angajează prietenii, își formează o echipă de superve- dete și desfid lumea să-i oprească.

Cu zece ani și mai multe noi companii înainte, acesta eram eu, punând bazele primei mele companii. Îmi amintesc în spe- cial un moment de atunci: momentul în care mi-am dat seama că firma mea avea să eșueze. Cofondatorul firmei și cu mine nu mai știam ce să facem. Bula dot.com se spărsese, iar noi ne cheltui serăm toți banii. Am încercat cu disperare să facem rost de capital suplimentar, dar nu am reușit. Eram ca într-o scenă de despărțire dintr-un film hollywoodian: ploua, iar noi ne cer- tam în stradă. Nu mai puteam cădea de acord nici măcar asupra direcției în care să mergem, așa că ne-am despărțit furioși, ple- când în direcții opuse. Ca o metaforă a prăbușirii companiei noastre, această imagine a noastră, pierduți în ploaie și despărțindu-ne, este absolut perfectă.

Am rămas cu o amintire dureroasă. Compania a mai dus-o câteva luni, dar situația noastră era fără speranță. La vremea aceea, părea că făcuserăm totul ca la carte: am avut un produs grozav, o echipă fantastică, o tehnologie uimitoare și ideea potrivită la momentul potrivit. Și cu adevărat urmăream ceva.

Lansarea rationalizata - BT.indd 11 11-Dec-13 13:41:51

(12)

12 The Lean Startup Introducere

Dezvoltam o metodă prin care studenții își puteau crea profile online pentru… angajatori. Hopa! Dar în ciuda unei idei promițătoare, am fost condamnați din prima zi, pentru că nu știam procesul pe care ar fi trebuit să-l folosim pentru a ne transforma ideile despre produs într-o companie extraordinară.

Dacă nu ai suferit niciodată un asemenea eșec, sentimentul este greu de descris. Este ca și cum lumea s-ar nărui sub tine.

Înțelegi că ai fost înșelat. Poveștile din reviste sunt niște min- ciuni: munca tenace și perseverența nu duc la succes. Chiar mai rău, nenumăratele promisiuni pe care le-ai făcut angajaților, prietenilor și familiei nu au cum să fie respectate. În acele momente, toți cei care au crezut că greșești atunci când ai por- nit pe cont propriu au avut dreptate.

Nu trebuia să iasă așa. În reviste și ziare, în filmele de succes și pe nenumărate bloguri, auzim mantra antreprenorului de succes: prin determinare, inteligență, identificarea momentu- lui potrivit și – mai presus de toate – printr-un produs grozav, te poți bucura de faimă și bani.

Există o industrie foarte laborioasă a miturilor care se străduiește să ne vândă această poveste, dar am ajuns să înțeleg că povestea e falsă, produsul raționării post-factum. De fapt, după ce am lucrat cu sute de antreprenori, am văzut nemijlocit cât de des o lansare promițătoare duce la eșec. Realitatea sum- bră este că majoritatea firmelor de tip startup eșuează.

Majoritatea produselor noi sunt lipsite de succes. Majoritatea companiilor nu își ating potențialul.

Povestea perseverenței, a geniului creativ și a muncii tenace rezistă. De ce este atât de populară? Cred că povestea aceasta modernă de-la-zdrențe-la-bogăție are ceva foarte atrăgător.

Face ca succesul să pară inevitabil dacă ai tot ce-ți trebuie.

Înseamnă că detaliile banale, chestiile plictisitoare, micile ale- geri individuale nu contează. Dacă ne punem pe treabă, va veni

Lansarea rationalizata - BT.indd 12 11-Dec-13 13:41:51

(13)

Introducere The Lean Startup 13

și succesul. Când eșuăm, așa cum ni se întâmplă celor mai mulți dintre noi, avem o scuză prefabricată: nu am avut ce ne trebuia. Nu am fost suficient de vizionari sau nu am fost la locul potrivit, la momentul potrivit.

După mai mult de zece ani ca antreprenor, am ajuns să res- ping această linie de gândire. Am învățat, atât din propriile mele succese și eșecuri, cât și din cele ale multor altora, că cel mai mult contează chestiile plicticoase. Succesul companiilor startup nu este o consecință a genelor de calitate sau a faptului că te afli la locul potrivit, în momentul potrivit. Succesul com- paniilor startup poate fi fabricat folosind procedurile adecvate, ceea ce înseamnă că poate fi învățat, adică poate fi predat.

Antreprenoriatul este un fel de management. Nu, nu ai citit greșit. Avem asociații extrem de diverse cu aceste două cuvinte, antreprenoriat și management. În ultima vreme s-a creat impre- sia că unul este grozav, inovativ și captivant, iar celălalt este plictisitor, scorțos și insipid. E vremea să depășim aceste preconcepții.

Să vă spun o altă povestea despre lansarea unei companii startup. Suntem în 2004, iar un grup de fondatori tocmai a înființat o nouă companie. Firma lor anterioară tocmai eșuase într-un mod foarte vizibil. Credibilitatea lor este la un minim istoric. Au un vis uriaș: să schimbe felul în care oamenii comu- nică folosind o nouă tehnologie numită avatar (nu uitați, asta s-a întâmplat înainte de filmul de mare succes al lui James Cameron). Îl ascultă pe un vizionar pe nume Will Harvey, care le zugrăvește un tablou ispititor: oameni conectându-se cu prietenii lor, stând de vorbă online, utilizând avataruri care le oferă o combinație de conectare intimă și anonimitate sigură. Chiar mai bine, în loc să fie nevoiți să creeze toate hai- nele, mobilierul și accesoriile de care aceste avataruri ar avea nevoie pentru a-și accesoriza viețile digitale, clienții ar fi

Lansarea rationalizata - BT.indd 13 11-Dec-13 13:41:51

(14)

14 The Lean Startup Introducere

înregistrați pentru a realiza toate aceste lucruri și pentru a și le vinde unul altuia.

Provocarea tehnică pe care o au în față este imensă: să cre- eze lumi virtuale, conținut generat de utilizator, un motor comercial online, microplăți și – în ultimul rând, dar nu cel mai puțin important – tehnologia tridimensională pentru avataruri care poate funcționa pe PC-ul oricui.

Fac parte și din această a doua poveste. Sunt cofondator și director tehnic în această companie, numită IMVU. În acest moment al carierelor noastre, cofondatorii și cu mine suntem hotărâți să facem noi greșeli. Facem totul greșit: în loc să petre- cem ani de zile perfecționând tehnologia, construim un produs minim viabil, un produs inițial îngrozitor, plin de viruși și pro- bleme de stabilitate pentru calculator. Apoi îl livrăm clienților cu mult înainte să fie gata. Și cerem bani pentru asta. După ce ne asigurăm niște clienți inițiali, schimbăm constant produsul – mult prea repede după standardele tradiționale, furnizând noi versiuni ale produsului nostru de zeci de ori pe zi.

Chiar am avut mulți clienți în zilele acelea de început – adevărați utilizatori timpurii vizionari – și adesea am vorbit cu ei și le-am cerut reacții. Dar, în mod ostentativ, nu am făcut ce au spus ei. Am considerat contribuția lor doar o sursă de informații pentru produsul și viziunea noastră generală. De fapt, mai degrabă am făcut experimente pe clienții noștri decât să ținem cont de capriciile lor.

Gândirea economică tradițională spune că această abordare nu funcționează, dar funcționează și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. După cum veți vedea pe parcursul acestei cărți, abordarea pe care am inițiat-o la IMVU a devenit baza unei noi mișcări de masă a antreprenorilor din întreaga lume. Se funda- mentează pe numeroase idei anterioare de management și dezvoltare a produselor, inclusiv pe managementul lean,

Lansarea rationalizata - BT.indd 14 11-Dec-13 13:41:51

(15)

Introducere The Lean Startup 15

gândirea de tip design, administrarea clienților și dezvoltarea activă. Reprezintă o nouă abordare a inovării continue. Este numită Lean Startup.

În ciuda volumelor scrise pe teme precum strategia econo- mică, atributele-cheie ale liderilor mediului de afaceri și căile de a identifica noua mare afacere, inovatorii încă se luptă să-și pună ideile în practică. Aceasta a fost frustrarea care ne-a determinat să testăm la IMVU o abordare complet nouă, una caracterizată de un ciclu extrem de rapid, de axarea pe dorințele clienților (fără să-i întrebăm) și de abordarea științifică a procesului de luare a deciziilor.

Originile Lean Startup

Sunt unul dintre oamenii care au crescut programând cal- culatoare și, astfel, călătoria mea către analiza antrepreno- riatului și a managementului a urmat un traseu circular.

Întotdeauna am lucrat în domeniul dezvoltării produsului din industria mea; partenerii și șefii mei erau manageri sau specialiști în marketing, iar colegii mei lucrau în domeniile tehnologiei și operaționalizării. Pe întreg parcursul carierei mele, am tot trăit experiența depunerii unor eforturi incredibil de mari pentru niște produse care, în cele din urmă, au eșuat pe piață.

La început, în special din cauza formării mele, le-am con- siderat probleme tehnice care necesitau soluții tehnice: o configurație mai bună, un proces tehnologic mai bun, o disci- plină mai mare, concentrare sau viziunea produsului. Aceste presupuse remedii au generat noi eșecuri. Atunci am citit tot ce mi-a căzut în mână și am fost binecuvântat să am drept mentori unele dintre cele mai luminate minți din Silicon

Lansarea rationalizata - BT.indd 15 11-Dec-13 13:41:51

(16)

16 The Lean Startup Introducere

Valley. Când am ajuns cofondator la IMVU, eram avid să des- copăr noi idei despre construirea unei companii.

Am avut șansa să am cofondatori dispuși să experimenteze noi abordări. Erau sătui – ca și mine – de eșecul gândirii tradi- ționale. În plus, am avut norocul să-l avem alături pe Steve Blank în calitate de investitor și consilier. În 2004, Steve toc- mai începuse să predice o nouă idee: funcțiile comerciale și de marketing ale unei companii startup ar trebui să fie consi- derate la fel de importante ca tehnologia și dezvoltarea pro- dusului și, de aceea, merită o metodologie la fel de riguroasă pentru a le ghida. A numit această metodologie dezvoltarea clientului, oferindu-mi înțelegere și orientare în activitatea mea zilnică de antreprenor.

Între timp, formam echipa de dezvoltare a produsului la IMVU, utilizând unele dintre metodele neortodoxe menționate anterior. Comparate cu teoriile tradiționale ale dezvoltării produsului pe care le-am exersat în cariera mea, aceste metode nu aveau sens, dar vedeam că funcționau în practică. M-am străduit să explic aceste metode noilor angajați, investitorilor și fondatorilor altor companii. Nu exis- ta un limbaj consacrat pentru a le descrie și nici principii con- crete pentru a le înțelege.

Am început să caut în afara antreprenoriatului analize care să mă poată ajuta să-mi explic experiența. Am început să stu- diez alte domenii, în special producția, din care derivau majo- ritatea teoriilor moderne ale managementului. Am studiat producția lean, un proces originar din Japonia, de la Toyota Production System, un mod complet nou de abordare a pro- ducerii bunurilor fizice. Am descoperit că, aplicând idei le producției lean în cazul propriilor mele provocări antrepreno- riale – cu mici reglaje și modificări –, am creat baza unui cadru care îmi permitea să le înțeleg.

Lansarea rationalizata - BT.indd 16 11-Dec-13 13:41:51

(17)

Introducere The Lean Startup 17

Această linie de gândire a evoluat în Lean Startup: aplicarea gândirii lean în procesul inovării.

IMVU a devenit un succes imens. Clienții IMVU au creat peste 60 de milioane de avataruri. Acum este o companie pro- fitabilă cu venituri anuale de peste 50 de milioane USD, cu peste 100 de angajați în birourile noastre din Mountain View, California. Catalogul produselor virtuale IMVU – care părea atât de riscant în urmă cu câțiva ani – conține acum peste 6 milioane de articole; zilnic sunt adăugate peste 7 000, aproa- pe toate create de clienți.

Ca urmare a succesului IMVU, a început să mi se ceară sfa- tul de către investitori și alte companii aflate la început de drum. Când îmi descriam experiența de la IMVU, eram adesea primit cu priviri uimite sau cu un scepticism extrem. Cel mai obișnuit răspuns era: „Așa ceva nu va funcționa niciodată!“

Experiența mea era atât de diferită de gândirea convențională, încât majoritatea oamenilor, chiar și cei din centrul inovativ din Silicon Valley, nu o puteau cuprinde cu mintea.

Apoi am început să scriu, mai întâi pe un blog denumit Startup Lessons Learned* și să vorbesc – la conferințe, în com- panii startup și în fața investitorilor – oricui era dispus să mă asculte. În timp ce eram solicitat să-mi apăr și să-mi explic concluziile și în colaborare cu alți scriitori, gânditori și antre- prenori, am avut posibilitatea să-mi rafinez și să dezvolt teoria Lean Startup dincolo de începuturile ei rudimentare. În tot acest timp, speranța mea a fost să găsesc căi de eliminare a imensei risipe pe care o vedeam în jur: firme startup care dez- voltau produse pe care nimeni nu le voia, produse noi aruncate de pe rafturi, nenumărate vise spulberate.

În cele din urmă, ideea Lean Startup s-a dezvoltat într-o mișcare. Antreprenorii au început să formeze grupuri pentru

* Lansare – lecții învățate (n�t�)�

Lansarea rationalizata - BT.indd 17 11-Dec-13 13:41:51

(18)

18 The Lean Startup Introducere

a discuta principiile Lean Startup. Acum există comunități prac- ticante organizate în peste o sută de orașe din lume*. Călătoriile mele m-au purtat în multe țări și pe multe continente.

Pretutindeni am văzut semnele unei noi renașteri antrepreno- riale. Mișcarea Lean Startup face antreprenoriatul accesibil unei noi generații de fondatori care sunt avizi după noi idei despre cum pot fi construite companii de succes.

◊ ◊ ◊

Deși pregătirea mea este în domeniul antreprenoratului fir- melor de software de înaltă tehnologie, mișcarea a depășit cu mult această bază. Mii de antreprenori pun în practică principi- ile Lean Startup în toate industriile imaginabile. Din acel moment, am avut șansa să lucrez cu antreprenori în companii de toate dimensiunile, în diferite industrii și chiar în guvern.

Această călătorie m-a purtat în locuri pe care nu mi-am imagi- nat niciodată că le voi vedea, de la investitori internaționali de elită, la consiliile de administrație ale firmelor din clasamentul Fortune 500 și până la Pentagon. Cel mai emoționat am fost la întâlnirea în care am încercat să-i explic principiile Lean Startup comandantului pentru informații al armatei SUA, care este un general cu trei stele (ca să se știe, a fost extrem de receptiv la idei noi venite chiar din partea unui civil ca mine).

Foarte repede am înțeles că trebuie să-mi dedic tot timpul mișcării Lean Startup. Misiunea mea: să cresc rata de succes a produselor inovative din întreaga lume. Rezultatul este cartea pe care o citești.

* Pentru o listă actualizată a întâlnirilor Lean Startup sau pentru a găsi o localitate lângă tine, a se vedea http://lean‑startup�meetup�com/ sau Lean Startup Wiki: http://leanstartup�

pbworks�com/Meetups)�

Lansarea rationalizata - BT.indd 18 11-Dec-13 13:41:52

(19)

Introducere The Lean Startup 19

Metoda Lean Startup

Aceasta este o carte pentru antreprenori și pentru oamenii care îi ajută să-și mențină companiile în viață. Cele cinci prin- cipii ale Lean Startup, care stau la baza celor trei părți ale aces- tei cărți, sunt următoarele:

1. Antreprenori se găsesc pretutindeni. Nu trebuie să lucrezi într-un garaj pentru a face parte dintr-o companie startup. Conceptul antreprenoriatului îi include pe toți cei care lucrează în ceea ce se înțelege printr-o companie startup: o instituție umană menită să creeze noi produse și servicii în condiții de extremă incertitudine. Asta înseamnă că antrepre- norii sunt pretutindeni și că metoda Lean Startup poate funcționa pentru companiile de orice mărime, chiar și într-o întreprindere foarte mare, în orice sector sau industrie.

2. Antreprenoriatul înseamnă management. O compa- nie startup este o instituție, nu doar un produs, așadar, necesită un nou tip de management, special ajustat pentru acest context de extremă nesiguranță. De fapt, după cum voi demonstra mai târziu, cred că „antreprenor“ trebuie considerat cel care ocupă o poziție în toate companiile moderne care se bazează pe inovație pentru dezvoltarea lor viitoare.

3. Învățare validată. Companiile startup există nu numai pentru a face lucruri, bani sau chiar pentru a servi clienții. Ele există pentru a învăța cum să construiască o afacere sustenabi- lă. Această învățare poate fi validată științific prin desfășurarea de experimente frecvente care le permit antreprenorilor să tes- teze fiecare element al propriilor viziuni.

Lansarea rationalizata - BT.indd 19 11-Dec-13 13:41:52

(20)

20 The Lean Startup Introducere

4. Construiește‑Evaluează‑Învață. Activitatea funda- men tală a unei companii startup este aceea de a transforma ideile în produse, de a evalua răspunsul clienților și apoi de a învăța dacă trebuie să pivoteze sau să persevereze. Toate pro- cesele reușite de lansare trebuie ajustate pentru a accelera această buclă de reacție.

5. Contabilitatea pentru inovare. Pentru a îmbunătăți rezultatele antreprenoriale și pentru a ține antreprenorii responsabili, trebuie să ne concentrăm pe lucrurile plictisi- toare: cum să măsurăm progresul, cum să fixăm jaloane, cum să prioritizăm munca. Asta presupune un nou tip de contabi- litate pentru companiile startup – și pentru oamenii care le fac profitabile.

De ce eșuează companiile startup?

De ce eșuează companiile startup atât de rău, peste tot unde ne uităm?

Prima problemă este cauzată de farmecul unui plan bun, unei strategii solide și unei cercetări complete de piață. În epo- cile anterioare, aceste lucruri indicau probabilitatea succesului.

Tentația imensă este să le aplicăm și în cazul companiilor startup, dar nu merge, pentru că aceste companii startup ope- rează cu prea multe incertitudini. Companiile startup încă nu își cunosc clienții și nici nu știu cum ar trebui să fie produsele.

Pe măsură ce lumea devine mai nesigură, este din ce în ce mai greu să anticipezi viitorul. Vechile metode de management nu sunt potrivite. Planificarea și anticiparea corecte sunt corecte doar atunci când se bazează pe o lungă istorie de operaționalizare

Lansarea rationalizata - BT.indd 20 11-Dec-13 13:41:52

(21)

Introducere The Lean Startup 21

și pe un mediu relativ static. Companiile startup nu au nici una, nici alta.

A doua problemă este că, după ce au văzut managementul tradițional eșuând în rezolvarea acestei probleme, unii antre- prenori și investitori și-au pus mâinile în cap și au aplicat meto- da „să facem pur și simplu“ a companiilor startup. Această școală consideră că, dacă managementul este problema, haosul este răspunsul. Din păcate, după cum pot atesta din proprie experiență, nici asta nu merge.

Poate părea contraintuitiv să crezi că ceva atât de turbulent, inovativ și haotic ca o companie startup poate fi administrată sau, pentru a fi exact, trebuie să fie administrată. Mulți oameni se gândesc la metodă și management ca la ceva plictisitor și anost, în timp ce companiile startup sunt dinamice și captivan- te. Dar ceea ce este cu adevărat captivant este să vezi compa- niile startup reușind și schimbând lumea. Pasiunea, energia și viziunea pe care oamenii le aduc în aceste noi firme sunt resur- se prea prețioase pentru a fi irosite. Putem – și trebuie – să facem mai bine. Cartea aceasta arată cum.

Cum este organizată această carte

Această carte este divizată în trei părți: „Imaginează“,

„Pilotează“ și „Accelerează“.

„Imaginează“ descrie viziunea și argumentează necesitatea unei noi discipline a managementului antreprenorial. Identific cine este antreprenor, definesc ce este o companie startup și articulez un nou mod prin care aceste companii startup se pot calibra pentru a progresa, denumit învățare validată. Pentru a parcurge această învățare, vom vedea că firmele startup – aflate

Lansarea rationalizata - BT.indd 21 11-Dec-13 13:41:52

Referințe

DOCUMENTE SIMILARE

ƒ Mitul 6: toata lumea poate vizualiza pe Web imagini in format BMP..

 Definiție (Computer Science) Un algoritm este o descriere precisă și finită a unui proces care este (a) dată într-un limbaj formal și.. (b) constă din pasi elementari

Large companies have huge projects and they need to complete the project in a given time.So they distribute a work to many small startups through this platform.After

Prin experti – doresc sa se implice in livrarea activitatilor A.3. un numar de 24 de companii. Aceste companii vor fi invitate la Bursa de idei, pentru a-si prezenta

anaerobi, iar în lipsa lor, se recoleazăt prin metoda “seringă anaerobă”, care asigură supravieţuirea germenilor anaerobi pentru un timp de aproximativ

Metoda ConfigureServices realizeaza configurarea serviciilor, iar metoda Configure este responsabila pentru definirea pipeline ce trateaza cererile, o serie de componente

• Orice distributie Linux ofera o multitudine de modalitati de procesare a documentelor XML, via biblioteci (API-uri) pentru diverse limbaje (C, C++, Perl, PHP, Python,...). •

fapt despre care se poate demonstra atât c  este adev rat, cât ³i c  este fals4. Székely [Paradoxes in Probability Theory and Mathematical Statistics, Springer, 1987] dene³te

• Un bootloader (pentru RISC) incarca o secventa de cod de pe un mediu de stocare extern pentru a-l executa ca

Pentru producerea razelor X este nevoie de un tub de raze X care este alimentat de circuite electrice adecvate prin intermediul transformatorilor şi în care se produc

Pentru a rezolva problema, în plus fa¸t˘a de descrierea problemei mai avem nevoie de o structur˘a de control care s˘a cicleze printre reguli, s˘a selecteze pe rând câte o

Aplicații complexe, pe mai multe niveluri pentru sisteme eterogene, aplicații și servicii Web, etc.. Java Virtual

(5) Prin urmare, prin prezentul regulament se adoptă o versiune revizuită a CPV ca un sistem unic de clasificare pentru achiziţiile publice, a cărui punere în aplicare este

Despre Franța este, fără îndoială, un text prin care Cioran se explică și se implică pe sine, sensibil diferit de restul operei, confesiune a unui soli- tar și mărturie a

Clasa AsyncResult este implementarea interfetei IAsyncResult ce este returnata de metoda BeginInvoke cand folosim un delegate pentru a apela o metoda in mod asincron..

Prima aplicatie practica pe care o vom realiza este sa folosim dispozitivul Raspberry Pi pentru streaming audio prin conectarea prin Bluetooth la un telefon

Pentru aceasta, am dedicat atât un sistem de mailing intern cât și paginile în care sunt afișate proiectele și evenimentele ce au legătură cu compania în care este

 Debouncing este mecanismul prin care un senzor este citit pentru o perioadă mai îndelungată de timp (de exemplu pt 2ms) şi la sfarşit se decide dacă este ON sau OFF..  De

• Un ultim parametru atunci cand este adaugat un eveniment este “use weak reference” de tip Boolean. Daca obiectul caruia

Pentru a utiliza aceste compozite în cadrul unor componente pentru autovehicule este necesar să cunosștem care sunt proprietățile lor și felul în care se

De aceea, atunci când un client vine la mine pentru a-şi vindeca o boală, acesta este primul lucru pe care îl fac, şi de cele mai multe ori corpul său se vindecă în mod

„Sănătoasă din punct de vedere teologic și perspicace în aspectele medicale, cartea aceasta este un ghid util pentru cine se luptă cu întunericul bolii mintale și

În aceste situaţii, este greu sau uneori imposibil pentru antibiotice să se mai poată strecura; astfel, nivelul medicamentului care atacă bacteriile este menținut sub cantitatea